Baby’s huilen vanaf hun geboorte en gaan meestal steeds meer huilen. De piek is rond de 8 weken of later. De gemiddelde baby huilt dan 2-2.5u / dag. Daarna wordt het huilen geleidelijk minder. Vanaf ongeveer 3 maanden blijft het huilen stabiel. Elk kind heeft dan een “huiluurtje” van 1-1.5u/dag.
Een huilende baby is dus normaal. Meestal kan het huilen dus als een gezond verschijnsel worden geduid. Sommige ouders denken dat huilen een aanwijzing voor ziekte zou kunnen zijn. Vooral als de baby hard en lang huilt. Merkwaardigerwijs is dat juist niet het geval. Lang en hard huilen is meer een teken van kracht en gezondheid! Veel en hard huilen kan een enkele keer worden verklaard door een oorontsteking, verstopping, allergie voor koemelk. Vrijwel altijd heeft je baby dan ook andere verschijnselen, naast het huilen.
Huilen van de baby kan worden uitgelokt door prikkelbaarheid van je kind. Wellicht heb je een gevoeliger kind dat gemakkelijk met huilen reageert. Dat schrikachtig of prikkelbaar zijn van je baby is een gegeven. Dat kun je als ouders niet veranderen. Je kind groeit er wel overheen. Alleen dat duurt vaak langer dan je zou wensen! Huilen kan ook worden uitgelokt door schrikachtigheid of prikkelbaarheid van een van de ouders. Bijvoorbeeld als een ouder somber, oververmoeid of gestrest is. Het huilen van de baby kan die gevoelens van prikkelbaarheid versterken en er kan dan ook een druk komen te staan op de relatie tussen de ouders. Het kan je gezin dus aardig ontregelen!
Als je baby veel blijft huilen probeer dan:
- Prikkels verminderen door regelmaat en rust
- Inbakeren
- Doornemen van voeding met de huisarts of cb-arts
- Je eigen stress te verminderen door bijvoorbeeld gesprekken
- Hulp inroepen van huisarts, cb-arts, poh-ggz, psycholoog enz.
- de 5-S methode van Harvy Karp